Translate

torstai 14. huhtikuuta 2016

TUOKSUYLIHERKKYYS the scent of hypersensitivity


Valkosipuli on meidän miesten herkkua. Joskus myös minä kestän syödä, pieniä määriä valkosipulia. Yleensä en. Valkosipulin haju on niin voimakas, että tuoksuyliherkkänä tulen siintä huonovointiseksi. Meillä on miehiltä myös rajoitettu, valkosipulin ja muiden voimakkaiden ruoka-aineiden ja mausteiden käyttöä. Myös kaikki hajut ovat pahasta.

Tuoksuyliherkkyys on todella hankalaa. Menet mihinkä vaan, joka paikassa on jotakin hajua, joka tekee sairaaksi. On niin vaikeaa kun haju iskee nenään. Välittömästi tulee oksettava olo, jalat menevät voimattomaksi ja tuskanhiki pukkaa päälle ym. Se olen yleensä minä, joka juoksen tilanteesta pois.
 Meillä tämä kulkee suvussa. Nyt näyttää siltä, että olen siirtänyt tuoksuyliherkkyyden seuraavalle sukupolvelle.

Luonnossa kaukana muista on hyvä olla. Ei haise hajuvesi, pesupulverit, tupakka, ruuan käry, pakokaasu ym.
Metsässä on myös todella paljon hajuja. Havupuut, märkä- ja kuiva maa, voimakkaat eläimen hajut, ja usein myös homeen haju. Luonnon hajuja ( ei homeen ) on helpompi kestää, kuin "tekohajuja".

Tämän kanssa on vaan tultava jotenkin toimeen. Mutta tarvii sanoa, että paljon on rajoittanut elämistä ja olemista tämä juttu.

Miten on kestättekö te "hajuja"?


12 kommenttia:

 1. Hi Anne.

  What a beautiful reflection of Onion.

  Greetings from Patricia,

  VastaaPoista
 2. Hi Anne,
  Garlic is very tasty and I like it very much.
  Sorry to read that you can not stand the strong smell and it's in the genes. You will occasionally have a small piece of garlic and happy going to be fine :-)
  Greetings.
  *********
  Hei Anne,
  Valkosipuli on erittäin maukasta ja pidän siitä kovasti.
  Valitettavasti lukea, että et kestä voimakasta hajua ja se geeneissä. Sinulla joskus on pieni pala valkosipulia ja mielellään olemaan hienoa :-)
  Terveisiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hey Helma;-)) Yeah, I can not stand smells, I'll be sick of them. The best way is to steer clear of them. The annoying thing when so many had to give up, but these go forward in life. Lots of greetings from there.

   Poista
 3. Voimakkaat hajut/tuoksut eivät toimi minulla. Hengitys takkuaa. Junassa saattaa aamulla olla montakin miestä ja naista, jotka ovat ymmärtäneet hajustepullon olevan kerta-annos. Silloin hengitys tökkii isosti...

  Valkosipuli ei onneksi haittaa. Mutta hyvä tietää, että sekin voi olla ihan isosti vaikea juttu jollekulle toiselle.

  Jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos;-) Tämä tuoksuyliherkkyys on ollut jo kauan, ja jotenkin tulen toimeen. Mutta, aina on mietittävä tarkkaan mihinkä menee ja koska. Esim. lääkärin tai hammaslääkärin odotushuoneessa, on vaikea päästä "karkkuun".

   Poista
 4. I love garlic, the taste and the smell, ummmmmmmmmmmmmmmmm. I can.................

  VastaaPoista
 5. Reagoin silmillä ja poskionteloilla joihinkin tuoksuaineisiin (joita on hajuvesissä, partavesissä, pyykinpesuaineissa etc,), mutta en kaikkiin tuoksuaineisiin kuitenkaan. Joskus junissa ja busseissa matkustaminen on vaikeaa tämän tähden, mutta muutoin asia ei tuota ongelmia, koska itse ja läheiseni, vieraani, varovat käyttämästä tuoksuaineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksuista ja "hajuista" ei pääse koskaan eroon. Onneksi nykyään tästä puhutaan enemmin, ja koitetaan tehdä jotakin.Vaikka eihän tuo tunnu paljoakaan merkitsevän toisille. Meillä on hirveä ongelma koulussa, se alkoi yläasteella ja jatkuu nyt lukiossa. Tytöt hölväävät hajuvesiä ihan älyttömästi.Poika ja minä täällä kotona, ollaan ihan pulassa. Hajuvesi tarttuu vaatteisiin, hiuksiin ja ihoon. Päällysvaatteet on jätettävä ulos tuuleentumaan, poika suihkuun ja vaatteet pesuun kun tulee kotia.Löyhkä on ihan hirveä! Koitin yläasteella saada jotakin parannusta hajuongelmaan, mutta siellä ei reagoitu mitenkään. Nyt lukiossa tein saman,rehtori ja terveydenhoitaja onneksi laittoi tuulemaan. Tuoksuttomuus lappuja ilmestyi käytäville. Mutta eihän se oikeastaan mitään auttanut. Kaupunki on julistanut itsensä tuoksuttomaksi työpaikaksi. Miten se ei koske kouluja, joissa on pienissä tiloissa paljon ihmisiä! Poika on saanut tämän saman ominaisuuden kun minä.

   Poista
 6. Boa tarde, Gosto muito de comer cozinhados, o alho é saudável, o mesmo comido cru tem um cheiro forte e horrível, então pode-se comer da seguinte maneira, cortar o alho em rodelas finas, ensopar o mesmo com mel, engolir uma fatia de cada vez sem o mastigar.
  AG

  VastaaPoista