Translate

tiistai 19. huhtikuuta 2016

JIPPII! Yippee!


    Että sitä voi ihminen olla onnellinen, pelkistä lintujen näkemisistä. Kävi ihan satumainen onni, kun läksin aamulla 8 jälkeen ulos. Nuoren miehen vein opiskelemaan, ja isäntä jäi nukkumaan yötyön jälkeen. Vettä tihutti, tuuli ja ei ollut mitenkään lämpöinen ilma. Meinasin, ettei tänään kyllä näy lintuja, kun ilma on niin surkea.


Pääsin tien päähän, pusikko alueelle, missä yleensä on aina jotakin lintuja. Ensin ei näkynyt mitään, mutta sitten, yhdestä pihlajan rungosta alkoi putoamaan kuorenpalasia.
 Tiirailin puunrunkoa jonkin aikaa, ja esiin rapisteli pikkutikka! En voinut uskoa silmiäni! Ajattelin aina, etten koskaan näe pikkutikkaa, muuta kuin kuvissa. Siinä se nyt kiipeili häiriintymättä puunrunkoa pitkin.
Seisoin paikallani puoli tuntia, ja seurasin lintua. Koitin isännälle soittaa neljä kertaa, mutta eihän hän vastannut. Puhelin oli äänettömänä, että saa nukuttua.
 Jatkoin kävelyä, ja ajattelin että nyt kyllä miehiä harmittaa. Tiedän miten kovasti he haluavat nähdä pikkutikan.


Kuljin ampumaradalle vievää metsätietä eteenpäin. Vanhoja isoja puita, oli romahtanut poikki, tien ja ojan välistä. Tien toiselta puolelta oli sahattu muutama leppä nurin, ja joku oli tehnyt puista pitkiä klapeja. Ojan reunassa pulppusi taas lähde. Matalalla kuusien latvojen korkeudella, lensi iso
 hanhiaura ylitse. Äänestä päätellen olivat metsähanhia.

Ilmassa kuului järripeippojen suhinaa, rastaiden laulua, ja sepelkyyhky huhuili jossakin lähellä. Jossakin joku sahasi moottorisahalla.
 Ampumaradan kohdalla, oleva leveä oja on täynnä tummaa suolta tulevaa vettä.
Jatkoin kävelyä eteenpäin. Metsässä ihan ampumaradan porttien luona, näkyi tummiin pukeutunut mies, ja nainen punertavissa vaatteissa. Ihmettelin mitä he sellaisessa paikassa tekivät. Liekkö ollut kevättä rinnoissa heilläkin, vai mitä puuhasivat.


Porttien kohdalta huonokuntoinen hiekkatie nousee ylöspäin, ja molemmin puolin on sankkaa metsää. Oikealta reunalta on näköjään karsittu lehtipuita pois.

Kävelin ja kuuntelin välillä lintujen ääniä. Puolessa välissä mäkeä pikkuinen lintu roikkui pää alaspäin kuusen oksalla. Pysähdyin katsomaan lintua. Lintu lensi metrin päähän, ja jäi katselemaan minua.
 Jaahas, koko alkuvuoden olen etsinyt kuusitiaista, ja nyt lintu halusi tulla näyttäytymään. Katso nyt, tässä minä olen.
Lintu oli ihan hassu. Kuusitiainen lensi kolmen metrin päähän, yhden koivun oksalle, ja kuikuili sieltä koko ajan. Sitten se lähti lentämään kohden.
 Lintu tuli aikamoista vauhtia päässäni olevaa pipoa päin. Kun kuusitiainen oli puolen metrin päässä minun päästä, se tekikin äkkikäännöksen ja lensi kuusenoksalle.

Meinasiko se lentää punaisen piponi päälle! Siltä se vaikutti. Vihaisen tuntuinen tirppa ei ollut, koska se ei pitänyt mekkalaa, eli ei puolustanut pesää. Levitin toisen käden sivulle, jos kuusitiainen olisi tullut katsomaan, olisiko kädellä syötävää, mutta lintu menetti kiinnostuksen ja lensi pois.

Joopa! Samaan aikaan siellä kolmen metrin päässä, maassa käveli lumessa, kaksi minipientä harmaata lintua. Mitä ihmettä ne on! Onneksi toinen linnuista kääntyi kohden, ja näin että sillä oli punainen baskeri hattu päässä. Urpiaisia! Kun  meinasin ottaa kuvaa niistä, ne lensivät karkuun.

Metsässä saisi nyt olla monet silmät ja kädet yhtä aikaa käytössä!


Tulin hiekkatieltä pururadalle, ja jatkoin kävelyä vasemmalle pitkän ylämäen ylös. Lintujen laulua on nyt paljon.
Punarinta lensi pururadan ylitse kuusien suojaan. Korkealla kuusien latvasta näkyi lähtevän jokin iso lintu. Muuta en kerennyt näkemään kuin teräväkärkiset siivet, valkoisen mahan ja tumman selkäpuolen.

 Lähestyin paikkaa, missä kasvaa kangasvuokkoja. Katselin valopylvästä, ja sen lampunkupua. Siellä näkyi tikka, joka rummutti kupua. Ensin tikka näytti niin pieneltä, että luulin pikkutikan lentäneen paikalle. Mutta rummuttaja olikin käpytikka. Tämä tikka rummutti kiivaasti, ja jo vähän matkana päässä jokin toinen tikka vastasi. Tikan lennettyä pois, katselin näkyykö kangasvuokkoja.

Ensin ei näkynyt kuin koiran pökäleitä, ja sentin päästä niistä, yksi kukkasen varsi oli työntynyt esiin. Varren päässä, näkyi muutama pienenpieni kukkanuppu. Niiden kukkien puhkeamisiin menee aikaa. Tässäkin kohdassa on aikoinaan ollut paljon kangasvuokkoja, mutta nyt siinä ei ole kuin kaksi kasvia.


Harpoin metsän poikki kylälle menevälle polulle, joka laskeutuu jyrkästi alaspäin. Polku on vielä ihan jäinen, sivussa olevat juurakot ja maa on liukasta. Kuikuilin kulkiessani samalla lintuja, mutta olivat niin kaukana, ettei laulajia näkynyt.

Vähän ennen polun loppumista, puihin on kiinnitetty vihreä pressu, kuin teltaksi. Asuukohan siellä joku, vai onko lapset rakentaneet majan.

Pääsin tielle ja kuljin kuunnellen eteenpäin. Yhden talonpiha näytää kauniilta. Siellä on käytetty aitarakenteina heinäseipäitä.
Siinä ihastellessani, satuin vilkaisemaan roskiksen takana olevaa pientä pihlajaa. Siellähän on outoja lintuja! Kehtaanko ottaa kuvia, no kehtaan. Sain napattua kuvan, ja kas kas, hemppojahan ne olikin. Jippii! Ihan täydellistä.

Lampsin pyörätietä pitkin kotia päin, littasin yhden lehtokotilon, ja juttelin tuntemattoman koiran ulkoiluttajan kanssa. Tulin kotia, ja tönin miehen hereille. Kysyin, että mahtaakohan keljuttaa?

Mies söi "aamupalan", ja läksi pusikoille katsomaan näkyykö pikkutikkaa vielä.
 Poika haettiin hyppytunnille. Isäntä meni suoraan hänen kanssa pusikoille lintuja tiirailemaan, mutta linnut olivat hävinneet päiväunille.
 Nuorimies oli pikkasen pahalla päällä, kun ei nähnyt niitä lintuja. Mutta toivottavasti ne linnut näyttäytyvät vielä hänellekkin.

Lintuhavaintolista 2016:

- mustarastas     - töyhtötiainen     - västäräkkejä   - kottaraisia     - järripeippoja
- räkättirastas    - harmaalokki       - rautiainen       - fasaani          - punakylkirastas
- pikkuvarpusia   - selkälokki          - merikotka        - peippo          - kiuruja 
- talitiaisia         - pähkinänakkeli   - haapanoita      - taveja           - hiirihaukka
- naakkoja          - pyrstötiainen     - isokoskelo        - pajusirkku     - kanahaukka 
- variksia            - telkkä                - kurkia             - hippiäinen     - varpushaukka
- harakoita         - uivelo                 - korppi            - merilokki       - varpunen  
- kesykyyhky       - merihanhi          - koskikara         - merimetso    - meriharakka
- laulujoutsenia  - kanadanhanhi     - viherpeippoja  - sepelkyyhky   - punatulkkuja 
- kyhmyjoutsen   - maakotka          - punarinta         - keltasirkkuja  - nokikana
- sinisorsia          - hömötiainen      - puukiipijä         - käpytikka      - närhiä 
- vihervarpusia    - töyhtöhyyppä    - harmaahaikara  - tukkasotka    - kalalokki         - metsähanhi       - naurulokki         - harmaapäätikka - tiklejä         - punatulkkuja 
- tundrahanhia    - ruskosuohaukka  - silkkiuikku         - mustakurkku-uikku
- kuovi                - punasotka          - sääksi               - pikkutikka     - kuusitiainen
- urpiaisia           - hemppoja
 ------------------------
      76              

10 kommenttia:

 1. Waouh !!!! Just beautiful !!!

  Many thanks Anne !!!!

  VastaaPoista
 2. Hieno retki sinulla ollut. Ja sait pikkutikan kuviinkin vielä, onnittelut. Itse olen nähnyt pikkutikan vain kerran. Tuollaiset kivat retket jäävät mieleen havaintojensa tähden, mukava niitä muistella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos;-) Piristää valtavasti, kun näkee jotakin tosi kiinnostavaa.

   Poista
 3. Hi Anne.

  Great that you saw a woodpecker, and you can take a picture.

  Groettie from Patricia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Patricia;-) It was a great happiness to see the lesser spotted woodpecker. Lesser Spotted Woodpecker is not here any common bird. I'm really excited bird. A lot of greetings to you.

   Poista
 4. Hieno retki! Tiedän tuon ilon tunteen, kun onnistuu näkemään kaikenlaista kiinnostavaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva retki oli;-)) Kaiken kivan näkemisen johdosta, olin virtaa täynnä koko päivän. Mutta illalla meinasin nukkua nojatuoliin. Terkkuja.

   Poista
 5. Upea kertomus! Ja onneksi olkoon pikkutikasta!

  VastaaPoista