Translate

tiistai 4. elokuuta 2020

KANSAN EMÄNNÄN KEITTOKIRJA vuodelta 1909


                           Hauska löytö; Kansan Emännän keittokirja vuodelta 1909 Alma Forstén.                                                                         
                                                      Mielenkiitoisia ruokaohjeita;-))
                                                                     
                                                                        Eturuokia.
                                                                   
                                                                       1. Dilli-lihaa
 
1 kilo juottamatonta vasikan rintalihaa, 1½ litraa vettä, 1 pieni ruokalusikallinen suolaa, 12 maustepippurin jyvää, ½ sipulia, 2 ruokal. voita, 2 pientä ruokalusikallista jauhoja, vähäsen dilliä,

Riko rintaluu. Pane liha tulelle kiehuvaan veteen, pane sekaan mausteet, dillistä ainoastaan varret. Kun liha on pehminnyt, ota se pois ja leikkele kohtuullisen suuriksi paloiksi. Siivilöi liemi. Sekoita voi ja jauhot kattilassa, anna niiden kiehua ja pane sekaan saatua lihalientä vähitellen kunnes kastike on kohtuullisen sakeata. Pane siihen hienoksi leikattuja dillin lehtiä ja anna kaiken kiehua kotvanen. Vie pöytään keitettyjen perunain kanssa.

Huom.! Jos on vähän kermaa panna kastikkeeseen, tulee se sitä paremmaksi. Hiukkasen etikkaa ja sokuria parantavat myöskin makua.

3 hengelle. 40 penniä.

 ( Voi käyttää myöskin lampaanlihaa 3/4 kg)

19 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Yeah, that's what people knew in 1906 to also make food.

      Poista
  2. Ihana! Nyt täytyy tunnustaa, etten tiedä millaista tuo juottamattoman vasikan liha on, onko se siis ihan vastasyntyneen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin ihmettelen. Mikä se siihen aikaan on ollut. Jos se on juuri syntynyt vasikka? Mutta olisiko ihmiset siihen aikaan uhranneet vasikoita ruoaksi?

      Poista
  3. Tuollaiset vanhat kirjat ovat aarteita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Yllättävän samoja ruokia, sitä tulee myös itsekin tehtyä.

      Poista
  4. Voi miten hienoa että tuollainen kirja on tallella! Leppoisaa elokuuta sinne♥️

    VastaaPoista
  5. Hi Anne.

    Nice an old cookbook.

    Greetings from Patricia.

    VastaaPoista
  6. I don't know how you got this old cookbook but the recipe looks very nice :-)
    Greetings

    VastaaPoista
  7. Siinäpä tehtävää aluksi. Mistä löytää juottamattoman vasikan lihaa.
    Hieno löytö. On varmasti hauskaa luettavaa.

    VastaaPoista
  8. Mistäpäs olet tuollaisen kirjan löytänyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on äidin tavaroista. Olisiko minun mummon kirja. Äiti oli hyvä tekemään ruokaa, ja leipomaan.

      Poista
  9. What is veal breast Anne? Why unroasted?
    I liked this sauce.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Means the meat of a young calf. Pieces taken from the chest. This book was written in 1906 by Alma Forstén. It’s great to see what kind of food people have been making back then in the early 20th century.

      Poista
  10. Esses livros antigos, são uma verdadeira preciosidade!
    Um belo achado, Anne! Parece-me uma óptima receita!
    Beijinhos
    Ana

    VastaaPoista