Translate

maanantai 7. helmikuuta 2022

PUUHELLA wood stove

 

Tämä puuhella löytyy minun kotipaikalla. Upo3A hellankansi. (Meillä kotona on samanlainen, mutta sen on alkuperäinen omistaja, päällystänyt peltillä. Peltikuori on maalattu valkoiseksi).

 Tässä hellassa oli vielä muutama kuukausi sitten, näkyvissä punaiset tiilet. Nyt se on maalattu teknoksen maalilla vaalean harmaaksi. Luukut on myös maalattu kuumuuta kestävällä mustalla maalilla. 

Hellankansi on vielä käsiteltävä jollakin, lämmityskauden loputtua. Sitä en vielä tiedä käsitteleekö pinnan liesimustalla, vai jollakin muulla konstilla. 

Savupiipun muuri oli aikaisemmin keltainen. Syksyllä isäntä maalasi hellan ja muurin valkoiseksi muurimaalilla. Tosi kaunis väri, mutta vanha väri tuli jatkuvasti lävitse. ( Kerroksia oli useita). Meidän oli pakko vaihtaa maalia.

 Hellan eteen ja sivuille teetätimme peltisepällä uunin eduspeltin. Pelti ympäröi koko hellan saman levyisenä. Piti saada jokin kunnon suoja puulattialle. Hiiliä ja kipinöitä sinkoilee lattialle aina, kun lämmittää, tai sivuluukuista koittaa saada hellaa vetämään. 

Puuhella on mahtava lämmönlähde. Teen tosi usein lämmityskaudella ruokaa hellalla, kun lämmitän keittiötä. 

 Hella kestää lämpöisenä useita tunteja. Puuhellalla lämmitys vähentää samalla kalliin sähkön käyttöä.

Meillä on kotipaikalla keittiössä vielä runsaasti tehtävää. Seuraavaksi on vuorossa wc ja saunan viimeistely. Tavarat pitäisi vielä saada sen jälkeen tuotua pois sieltä. 

Onko teillä käytössä puuhellaa?

19 kommenttia:

 1. I Love your wood stove-thank you so much for sharing I really really miss our woodstoves so much in the winter-it was always warmer in the house too with them going. My Mom was raised a farm girl and she grew up with a very large wood cooking stove with ovens- Have an awesome week hugs

  VastaaPoista
 2. Interesting to see the wood stove.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useful stove. It doesn't hurt if the power goes out during a storm. We get heat and we can prepare food. There were bad power outages here a few years ago when trees fell over power lines. We were without electricity for a long time.

   Poista
 3. Não tenho fogão a lenha, pois vivo em apartamento... mas com os preços da luz e do gás a subirem... é uma fantástica e económica alternativa!
  Adorei ver, Anne! É uma boa fonte de calor, e os alimentos cozinhados neste tipo de fogões até parece que ganham outro sabor...
  Beijinhos! Feliz semana, e votos de continuação de um óptimo Fevereiro!
  Ana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. True. For some reason, food made with a wood stove tastes different.

   Poista
 4. The stove is beautiful. Your man has given him a new life. I do not have a wood stove in my kitchen, but we heat the house with wood, beech to be exact.
  Have a nice week.

  VastaaPoista
 5. Algunas casas de campo, tienen chimeneas y ponen la leña a arder...aquí en la ciudad, si queremos calentarnos , no hay más remedio que recurrir a la electricidad.

  Besos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Electricity is an easy form of heating. Here, the price of electricity has really risen a lot.

   Poista
 6. Ahora no, pero si la usaba mi madre cuando éramos pequeñas.
  Un abrazo.

  VastaaPoista
 7. I have no wood stove but remember my grandmother had one and always had it going.

  VastaaPoista
 8. I like it very much Anna!You live such a happy life !Iam envious ;)

  wish you a happy time!Dear friend!

  VastaaPoista
 9. Onpa ihana puuhella!
  Minäkin haaveilen sellaisesta, mutta se on toistaiseksi vain haave, kun sellaista ei ole tähän taloon alun perin ajateltu.
  Mukavaa viikon jatkoa! <3

  VastaaPoista
 10. Hienosti entisöity. Kannatan liesimustaa levyn pintaan.
  Lapsuudenkodissani oli Siro-puuliesi. Sillä laitettiin ruuat, uunissa paistui pullat ja vesisäiliöstä sai lämmintä vettä.

  VastaaPoista