Translate

lauantai 18. elokuuta 2018

VALORYSÄ



Meillä on puhuttu monta vuotta valorysän hankkimisesta. Nyt valorysä on ollut meillä muutaman viikon käytössä.
 Rysän paikka on meidän terassi. Aikamoista opettelua ensialkuun, vaikka isäntä on poikasena valorysää käyttänytkin. Rysä lähtee päälle ajastimen kanssa klo 22.00 ja sammuu klo 4 aamulla. Eipähän tarvitse valvoa, kun iltaisin tuntuu väsyttävän niin mahdottomasti.

 Alakuvassa ensimmäisen yön "saalis". Järkytys oli aukaista astian kansi, ja nähdä miten paljon ämpäri sisälsi ampiaisia.

Meillä on aivan älyttömästi ampiaisia, mutta en uskonut että niitä on noin valtavasti valorysässä! (Kuvassa ei ole koko saalista). Ampiaiset ovat herkutelleet perhosilla, siivet vain jäljillä.

Nämä ovat olleet jääkaapissa kohmettumassa, mutta heräävät liian äkkiä. Nyt käytössä on toisenlainen systeemi.
 Perhosia ei minun tarvitse pahemmin penkoa astiasta. Ne pölyävät niin paljon, että minulle tulee hirveä nuha!
 Kaiken kaikkiaan oikea ostos meidän perheelle;-))

15 kommenttia:

  1. Ampiaisia on tänä kesänä ollut tosi paljon ja ne ovat olleet varsin kiukkuisia! Hurjaa jälkeä ne ovat tehneet perhosista!

    Mukavaa viikonloppua Anne!

    VastaaPoista
  2. That is quite a haul. I have never used one of those moth traps but it must be great to check them each morning to see what has been captured.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi! It's great to see moths whose existence I has not known;-)

      Poista
  3. Tämä oli minulle aivan uusi juttu. Valorysähän näyttää ihan taideteokselta. :)
    Kiinnostava väline yöperhosia tuntevalle.
    Minä annan perhosten lennellä... ja nitistän kohdalle sattuvat ampiaiset. :)
    Leppoisaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yöllä on liikkeellä aivan upeita yöperhosia, joita ei ole koskaan nähnyt. On todella kiehtovaa nähdä uusia perhosia. Ei uskoisi miten paljon erilaisia yöperhosia on puutarhassa.

      Poista
  4. Kiintoisaa, en ole tuollaisesta pyydyksestä ennen tiennyt

    VastaaPoista
  5. Mistähän noita saa hankituksi? Täällä korvessa ei ainakaan ole mitään tuollaista mahdollista saada. Olen itsekin vähän ajatellut valorysää, kun pelkkä halogeenilamppu ja lakana ei tahdo enää riittää, alkaa olla ilta illan jälkeen samoja lajeja kuin ennenkin.
    Mutta minua vähän kauhistuttaa valorysän suuri perhosmäärän haaskaus. Juuri siitä syystä en huitele haavillakaan, vaan olen tyytynyt valokuvaamaan. Mutta vähän kiehtoisi käyttää tuollaista silloin tällöin, että saisi mahdollisimman monesta lajista kuvan. Mutta millä perhoset tainnutetaan? Eli siis ne kai tapetaan? Ilmeisesti on jotain myrkkyä siihen tarkoitukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en minäkään haluaisi myrkyttää perhosia. Kokeiltiin pitää perhosia ja ampiaisia jääkaapissa, mutta kun ne herää liian äkkiä. Perhosten kuvaamisesta ei tule mitään. Kaiken lisäksi, kun perhonen menee ansaan ja on elävä, ne pörisee ampiaisten kanssa siivet ihan riekaleille. Astian pohjalle laitetaan ohut vaahtomuovi,( meillä on tiskirätin tapainen pehmeä riepu kun ei löydetty vaahtomuovia) Vaahtomuovin päälle laitetaan pieni astia, jossa on etyyliasetaattia ( saa apteekeista, mutta maksaa paljon. Sitä saa myös muualtakin halvemmalla) Tähän pieneen astiaan laitetaan ihan vähän ainetta. Astian päälle jokin suoja joka päästää ainetta haihtumaan isoon astiaan. (suojaa että perhoset ei mene nesteeseen, meillä on hallaharsoa) Valorysän, sekavalolampun 250W, perhosvitriinilaatikot ja kiinnitysneulat voi tilata netistä Tibiale oy nettisivuilta. Tarvitset myös jatkojohdon,ja pienen kannellisen muoviämpärin. Ämpärin kansi on itse laitettava jollakin konstilla suppiloon kiinni. Perhoset kannattaa laittaa suojaan, muuten niihin tulee jokin ötökkä joka syö vartalon ja jättää siivet jäljelle.Hirveän kivaa ja mielenkiintoista touhua;-))

      Poista
    2. Kiitos tiedosta. Minusta tuntuu, että jossain vaiheessa minäkin kokeilen hankkia tuollaisen. Viimeistään ensi keväänä.

      Poista