Translate

torstai 16. tammikuuta 2014

PUHETERAPEUTILLA JA SYÖPÄOSASTOLLA

Tänään oli äidillä Kotkan sairaalassa, ensin tapaaminen puheterapeutin kanssa. Puheterapeutti totesi että hyvin puhuu. Joitakin kirjaimia on jäänyt pois puheesta. SS ja L tuottavat hankaluuksia.

Kuuntelin oven toisella puolella, että joku koittaa kiivaasti tavoitella äitiä puhelimella. Muutaman soiton jälkeen soi minun puhelin. Kysyttiin olenko Isän tytär? Sanoin olevani. Isällä tänään aamusta sauna- ja kerhopäivä. Palveluauto hakee aamuisin ja tuo iltapäivällä pois.

Isälle jäi ohjeet pöydälle, ja sai suulliset ohjeet. Kun kello soi, menet ulos odottamaan autoa, otat kassin mukaan ja ovi lukkoon. Isä ei ollut mennyt ulos, ei vastannut kännykkään ja ovi oli lukossa, ettei kuski päässyt hakemaan sisältä.

Hirveä hätä onko hän kaatunut, tai saanut sydänkohtauksen. Sanoin että ollaan Kotkassa, ja koitan saada veljen vastaamaan, ja katsomaan mikä tilanne. Samalla kysäsin voiko sinne tulla omalla kyydillä jos onnistuu.

Veli ei vastannut puhelimeen, onneksi saatiin veljenpoika kiinni, joka pyysi kotona olevaa veljeä käymään vaaria katsomassa. Sielä oli sisällä, oliko nukahtanut vai mitä oli tehnyt. Isä kiikutettiin päivähoitoon, ja ilman varustekassia.
Isällä huonompi vaihe menossa. Illalla teki petiä, jätti petarin ja lakanan laittamatta. Istui yöllä yhden aikaa keittiössä, täydet päällysvaatteet päällä. Oli vaihteeksi ihan pihalla.
Saa nähdä miten pärjätään, kun äidin hoidot alkavat.

Puheterapeutin jälkeen alakertaan syöpäosastolle, ja lääkäriä tapaamaan. Tutki äidin, punnitsi ja kyseli kuulumisia.

Kielessä oleva syöpä on usein myös toisella puolella kieltä, vaikka kasvain leikataan pois toiselta puolelta. Sen takia sädehoitoa annetaan koko kielen, ja leuanalustan alueelle. Tämä laji on kuulema sellainen joka aika usein toistuu. Mutta hoidoilla pystytään hyvin syöpä nujertamaan.

Kahden viikon hoitojakson jälkeen tulee kuulema ongelmia. Suu tulee kovasti kipeäksi. Ruokintaletkun saa, jos ei kertakaikkia pysty nielemään.

Lääkärin jälkeen oli äidillä suoja maskin teko. Koko kasvojen mittainen kuuma muovi laitettiin kasvojen päälle, ja annettiin jähmettyä. Suuhun tulee joku kapula. Auttaa säästämään limakalvoja, hoidon aikana.

Hoidosta kerrottaessa, pääsin minäkin kuuntelemaan. Ennen hoitoa aletaan ottaa lusikallinen rypsiöljyä, ja Episil suihketta.
Suuta pitää hoidon aikana desifioida suolavedellä, pitää hampaat puhtaana, ja käyttää apteekista saatavaa suun kostuttajaa. ( sai näytepakkaukset ). Jossain vaiheessa tulee tulehdus, johon tarvitaan antibioottikuuri. Iho ärtyy leuan alta, jota voi hoitaa suolaliuoksella valellulla pyyheliinalla. Kipuun käytetään tulehduskipulääkettä, ja jos ei auta heiltä saa vahvempaa lääkettä.

Tulihan sitä tietoa, ja esitteitä paljon. Ohjeita käydään jakson aikan koko ajan lävitse. Ensimmäiset hoitoajat tulee 2 - 3 viikon päähän. Hirvittää miten äiti kestää. Ravintoterapeutille, ja diabeteshoitajalle tulee vielä ajat.

Pois lähdettäessä odotusaula oli ihan täynnä ihmisiä.

www.saminluontokuvia.blogspot.fi
www.minamatti.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti